if_photoif_put_inmenu
BOOMmarket
Зателефонуйте нам!
+38 (093) +38 (093) 522-86-68 Показати
+38 (096) +38 (096) 508-77-78 Показати

Як вибрати матрац

31 липня 2015

Матрац - це головна деталь постелі, яка дозволяє тілу приймати правильне положення під час сну. У цій статті ми розповімо про сучасні матрацах, їх видах і матеріалах і опишемо основні фактори, які потрібно мати на увазі при виборі матраца.

 

Який матрац є ортопедичним?

 

Ортопедичним має право називатися матрац, який дозволяє хребту конкретної людини залишатися прямим протягом всього часу лежання. А значить, жоден матрац сам по собі не можна назвати ортопедичним.

Властивість ортопедичності, тобто правильного розташування тіла користувача характерно не для конкретного матраца, а для комплексу "людина" + "матрац".

Уявіть собі повного людину, що лежить на м'якому матраці. Матрац прогнеться в середині, людина буде відчувати "ефект гамака" - поперек внизу, ноги і голова - вгорі. Незручно.

А худенька дівчина, що лежить на зайво жорсткому матраці буде знову-таки лежати неправильно. Матраца не буде прогинатися, хребет буде в вигнутому положенні, що викличе дискомфорт, і болі в суглобах.

Тому необхідно співвідносити Ваші фізичні дані і властивості матраца. Тільки правильно підібраний індивідуально для Вас матрац можна назвати ортопедичним.

Зараз зупинимося на технологіях і матеріалах.

 

Пружинні і безпружинні ортопедичні матраци

Пружинні ортопедичні матраци можуть мати в основі залежний пружинний блок типу Боннель, і незалежний пружинний блок.

Залежний пружинний блок складається з з'єднаних між собою пружин, за рахунок чого забезпечує мінімальний анатомічний ефект. Переважно Матраци з залежними пружинами блоками витримують навантаження на 1 спальне місце в середньому не більше 100 кг, і не підходять людям з великою різницею у вазі.

Описание: Пружинный ортопедический матрас с зависимым пружинным блоком

Незалежний пружинний блок складається з незалежних пружин, кожна з яких поміщена в окремий чохол, за рахунок чого здійснюється точкова підтримка різних ділянок тіла. Чим більше пружин на квадратний метр, тим менше їх діаметр, тим більше точкова підтримка тіла здійснюється. У середньому незалежний пружинний блок може містити від 250 до 1000 пр. / Кв.м. Пружини можуть бути компонувати не тільки рівномірно один за одним у кожному ряду, а й у вигляді бджолиних сот. Також бувають незалежні пружинні блоки, що складаються з подвійних пружин, тобто коли більша за діаметром пружина містить в собі більше меншу пружину (обмежуючу), такі пружинні блоки підходять для сплячих людей з різницею у вазі більше 30 кг.

     

Описание: Пружинный ортопедический матрас с независимым пружинным блоком 256 пр./кв.м Описание: Пружинный ортопедический матрас с независимым пружинным блоком 700 пр./кв.м. Пружины компонованы в виде пчелиных сот. Описание: Пружинный ортопедический матрас с независимым пружинным блоком мультипокет 1100 пр./кв.м

В якості короба з боків пружин і прошарку між пружинним блоком і тілом сплячої людини використовуються різні наповнювачі.

Безпружинні ортопедичні матраци можуть складатися з монолітного блоку різних наповнювачів, або з чергування їх шарів.

Описание: Беспружинный ортопедический матрас из натурального латекса Описание: Беспружинный ортопедический матрас из чередования слоев натурального латекса и латексированнокй кокосовой койры

Матраци на незалежному пружинному блоці і безпружинні можуть бути по довжині розділені на зони різного розподілу тиску (зони жорсткості) від 1 до 7 (голова, плечі, спина, таз, стегна, коліна, ступні), що забезпечує кращий ортопедичний ефект.

Описание: Зоны различного распределения давления в матрасе

Від якості пружинного блоку і наповнювачів залежить термін служби матраца.

Наповнювачі ортопедичних матраців

В ортопедичних матрацах використовуються наповнювачі штучні (наприклад: пінополіуретан, холлофайбер, періотек, струттофайбер) і натуральні (наприклад: латекс, кокосова койра, бавовна, шерсть).

Наповнювачі ортопедичного матраца надають матрацу додаткові властивості, наприклад:

• кокосова койра додає матрацу додаткову жорсткість;

• латекс робить матрац більш м'яким і комфортним;

• матеріал з ефектом пам'яті робить матрац анатомічним.

Яку жорсткість ортопедичного матраца вибрати?

М'які матраци підійдуть тим, хто звик спати на боці, і рекомендуються людям з проблемами в поперековому відділі хребта, особливо з протрузією або грижею міжхребцевого диска.

Матраци середньої жорсткості підійдуть тим, хто звик спати на спині, і рекомендуються людям з проблемами в грудному відділі хребта.

Жорсткі матраци підійдуть тим, хто звик спати на животі, і рекомендуються дітям і підліткам, а також дорослим, у яких є проблеми з поставою або остеохондроз. Не рекомендуються жорсткі матраци людям старше 45 років, через ризик пов'язаного з проблемами міжхребцевих дисків.

 

Як правильно вибрати розмір ортопедичного матраца?

Довжина ортопедичного матраца повинна бути мінімум на 20 см більше довжини вашого тіла, щоб від голови і ніг до краю матраца була відстань не менше 10 см.

Рекомендована Мінімальна ширина для односпального матраца від 80 см, для двоспального - від 160 см.

Чим вільніше буде рух тіла на матраці, тим комфортніше буде сон.

 

Поради щодо вибору матраца.

Людям середньої комплекції підійде більшість моделей на незалежних пружинах, зокрема, моделі, в яких використовуються прошарку з латексу і комбінації койра-латекс. Прийнято вважати, що матраци на пружинах більш комфортні, ніж безпружинні.

Повним людям слід придивитися до більш жорстких матраців: пружинним з посиленими пружинами, блокам "Multipocket", безпружинні з щільних матеріалів.

Худим людям краще вибирати м'які моделі без використання койри.

Дітям і підліткам зазвичай рекомендують безпружинні матраци.

Зовсім маленьким дітям все одно, на чому спати, важливо щоб матрац добре провітрюється. Як правило, їм купують кокосовий матрацик (наматрацник) товщиною 3-7 см.

Для дітей постарше вже важливо щоб матрац був досить живучим, витримував стрибки на ньому, і т.п., тому кокос - не найкращий варіант.

Для підлітків рекомендуються матраци безпружинні, зі штучного латексу, жорсткі.

При болях у попереку жорсткий матрац протипоказаний, потрібно вибирати з м'яких, добре промінающіхся і підтримуючих поперек моделей.

Людям з проблемами у верхніх відділах хребта навпаки, варто придивитися до жорстких матраців.

Тверді й напівтверді матраци часто рекомендують лікарі-ортопеди своїм пацієнтам, що страждають захворюваннями хребта. До порад лікаря слід прислухатися, проте, якщо Ви здорові, то спати на дошці, покритій ковдрою не тільки не корисно, але й може завдати шкоди суглобам.

 

Ваш браузер застарів!

Оновіть Ваш браузер для правильного відображення цього сайту. Оновити мій браузер

×